Izdvojeno iz ponude

Baška

Opis destinacije

Baška (otok Krk, Hrvatska) je najpoznatije turističko središte na najvećem otoku na Jadranu koji je svojim položajem najbliži tržištu srednje Europe. Svojom kulturnom baštinom i ponudom uopće, definitivno je jedno od najinteresantnijih i najprimamljivijih mjesta na hrvatskom Jadranu i Europi uopće, u što se možete i osobno uvjeriti boravkom u našim apartmanima.

Lokacija

Osnovne informacije: Baška je smještena u pitomoj dolini, u zaljevu, okružena vinogradima, maslinicima, sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otoka Prvića, koji kao da štite sa svih strana jedinstvenu šljunčanu plažu dugu 1800 m, s pješčanim morskim dnom, izuzetno pogodnom za djecu, neplivače i starije osobe za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu, pa već čitav niz godina dobiva “Plavu zastavu” – znak čistoće, ekologije, očuvanja prirode i zadovoljenja visokih međunarodnih standarda zaštite okoliša.

Klima: Obilježja ugodne i blage mediteranske klime ovoga područja su: ugodna proljeća, topla ljeta, blage jeseni i vjetrovite zime. S više od 2500 sunčanih sati godišnje, Baška se ubraja u najsunčanije dijelove Evrope. Temperatura zraka ljeti je 24 °C, a temperatura mora 26 °C.

Flora i fauna: Na toplom mediteranskom suncu, raste 1500 biljnih vrsta, od kojih su gotovo 50 otočni endemi. Prekrasni krajolici prepuni su ljekovitog bilja, pa bašćansku kotlinu čine iznimno zdravim okruženjem, o čemu najbolje svjedoči podatak o dugovječnosti domaćeg stanovništva.Kuš, pelin, majčina dušica, samo su neke od biljaka koje se ovdje mogu naći. Ljubitelji životinjskog svijeta mogu doživjeti autohtone vrste na kopnu ili u moru u svom prirodnom okruženju.

Vjetrovi: Bura puše od kopna prema moru, hladan, suhi i nepredvidiv vjetar. Iako je zimski vjetar, javlja se tijekom cijele godine. Nakon bure možemo očekivati vedro i sunčano vrijeme. Valovi su kratki , vršci im se pretvaraju u morsku pjenu. -Jugo puše od mora na kopno, vlažan, praćen kišom. Javlja se većinom od jeseni do proljeća.Valovi su dugi, lijepi bez šuma i pjene. – Maestral je ugodan vjetar, puše ljeti.

Plaže

Baška obiluje sa tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne kupačima svih uzrasta, a do njih se može doći pješice ili barkom. Ipak, najveća i jedna od najljepših je bašćanska “Vela plaža” koja se nalazi u centru mjesta, okružena mnogobrojnim lokalima, restaurantima, pizzerijama, caffe barovima, hotelima, privatnim apartmanima za smještaj i drugim sadržajima koji čine sastavni dio ponude mjesta. Na plaži je omogućeno iznajmljivanje pedalina, daski za jedrenje, suncobrana, ležaljki i ostalih plažnih rekvizita potrebnih za ugodan odmor. Upravo su plaže potaknule razvoj turizma u Baški i to daleke 1908. godine, kada je službeno otvoreno prvo kupalište na otoku Krku. Danas je namjena plaže ista, kao i u prethodnom stoljeću, ali sada uz sadržaje koji svakom posjetitelju omogućuju siguran i bezbrižan boravak na njoj. Odlukom o plažnom redu, koji je propisala općina Baška, propisuju se način i uvjeti korištenja te održavanja reda na plažama. Tako je zabranjeno: – loženje vatre – bacanje otpadaka – držanje i kupanje kućnih ljubimaca i drugih životinja – plovidba plovila u plažnom prostoru

Plava zastava: “Vela plaža” je prirodna šljunčana plaža, duga 1800 m, može primiti nekoliko tisuća kupača. Posebno je pogodna za djecu i neplivače. Na bašćanskoj “Veloj plaži” vijori se od 1999. godine i europska Plava Zastava koja je i danas zaštiitni znak Baške kao dokaz visoke kakvoće i standarda plaže. Plava zastava za plažu dodijeljena je od europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Fondation for Enviromental Education in Europe- Feee), a simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, čistoću mora i obale, te opremljenost, uređenost plaže uz razrađen sustav gospodarenja tim područjem.

Događanja

CRNA OVCA: je sportsko-kulturno-gastronomska manifestacija, koja se tradicionalno u Baški održava početkom svibnja. Program “Crne ovce” je bogat, raznovrstan i besplatan za sve goste, a cijela manifestacija posvećena je jedinstvenoj bašćanskoj ovci. Program sadržava sportske aktivnosti kao što su jedriličarska regata Corinthia cup u klasi Laser i Optimist, planinarenje po obližnjim poznatim bašćanskim šetnicama, biciklističku utrku, i dr.; kulturni program obuhvaća zanimljiva predavanja na temu mora i svemira, kazališne predstave, nastupe klapa i foklora, te zabavnih grupa; gastronomija je posvećena kušanju bašćanske janjetine pripremljene na bezbroj načina. Za vrijeme manifestacije cijelo mjesto je posebno dekorirano, a za goste se organizira predstavljanje stare bašćanske kuhinje na otvorenom kao i šišanje ovaca.  www.crnaovca.com.hr

RIBARSKI DAN: je tradicionalna manifestacija koja se prvi puta održala 1910. godine u Baški, sa natjecanjem u izvlačenju mreže na plažu. Danas je manifestacija u funkciji turizma, a održava se svake godine početkom kolovoza. Tijekom održavanja Ribarskog dana gostima se nudi obilje foklora i zabave.

SMOTRA FOLKLORA “ZASOPIMO, ZATANCAJMO”: KD ŠOTO iz Baške tradicionalno svake godine organizira u rujnu mjesecu smotru foklora i klapa pod nazivom “Zasopimo, zatancajmo”. Smotra okuplja veći broj foklornih skupina sa područja otoka Krka, ali i ciječle Županije i Hrvatske. Cilj smotre je očuvanje i njegovanje kulturne baštine općine Baška. Gosti imaju prilike vidjeti i upoznati se sa izvornim folklorom i ljepotama kulturne baštine.

Turistička ponuda

Wellness: Mediteranski ugođaj uz esencije mirisnih mediteranskih ulja možete isprobati u wellness centru hotela Corinthia, koji za posjetitelje nude nekoliko različitih programa od rekreacije u fitnessu ili u bazenu, relaksaciju u saunama, jacuzzima, te razne beauty tretmane od klasičnih do istočnjačkih kupki, masaža, aromaterapija, spa sauna, kozmetičkih tretmana za njegu kože i lica.

 • WELLNESS BAŠKA Tel. +385 51 656 825 Fax. +385 51 856 880

www.wellness-baska.info

Turističke atrakcije

Akvarij Baška: pruža vam jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…..) prikazani su u dvadeset akvarija i 20 kubika mora. U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj. Posjetite nas u samom središtu Baške i razgledajte više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa na prostoru od cca 200 četvornih metara. Stjepana Radica 26, 51523

Špilja Biserujka: Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale već preko stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame!)skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od priče, da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali. Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od oko 110m i veličinom svog podzemnog prostora špiljska unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. Temperatura u špilji je u toku čitave godine od 10 do 13 °C, a povremeno procjeđivanje, kapanje sa stropa ili vlaženje u podzemlju je samo iza kišnih razdoblja. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima-od djece do starijih osoba. Zanimljivosti kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka ovom su špiljom dobile još jedan vrijedan detalj, koji se uklapa u druge sadržaje i ponude, te osigurava kako gostima otoka Krka, tako i gostima crikveničke rivijere mogućnosti posjete i obilaska. Biserujka

Aktivni odmor:  Baška za rekreativce raspolaže sportskim terenima. Sportski centar “Zablaće” pruža mogućnosti igranja nogometa, stolnog tenisa, tenisa i mini-golfa. Za ljubitelje mora, mjesto pruža idealne uvjete za podvodne aktivnosti, ali i za skijanje na vodi, jedrenje na dasci, banana lift.

Ronjenje: Jedan od primamljivih sportova vezanih za vodu, odnosno more, je zasigurno ronjenje. Izuzetno čisto i bogato more nudi nezaboravne trenutke ljubiteljima podmorja.

Turističke staze – Šetnice: U okolini Baške, uz obalu mora prevladavaju krševiti krajolici, koji i samim pogledom plijene pažnju. Da bi svi zaljubljenici gorskih visina mogli posebno uživati u šetnji i planinarenju krajolicima i uređene su i markirane turističke staze Baške, kojih ima 19, ukupne dužine preko 80 km. Ima ih jednostavnih, ali i zahtjevnih, teških, tako da svatko može birati stazu prema svojim mogućnostima, želji ili trenutačnom raspoloženju. A kada osvojite neke od vrhova, ostati ćete bez daha, ispred Vas pružiti će se prekrasni vidici. Za sigurnost dobro je imati kartu šetnica, koja sadrži opise i obilje korisnih informacija, te upućuje izletnike na sve ono što ih na putu očekuje. Na kraju šetnice do Vele luke možete se nagraditi ručkom u zalogajnici Vela luka, koja se nalazi na prekrasnoj plaži najljepše uvale u okolici Baške. Sretan put po šetnicama Baške i ne zaboravite fotografski aparat. Čuvajte okoliš i omogućite i drugima što će doći iza Vas da uživaju u prirodnim ljepotama. Interaktivni plan

Penjalište Baška: dio je turističke ponude za aktivni odmor, a njime se mogu baviti sve generacije. Zahvaljujući prirodnim i klimatskim uvjetima u okolici Baške nalaze se visoke stijene, koje su pravi mamac za ljubitelje slobodnog penjanja. U Baški se uređuju dva penjališta BUNCULUKA i PORTAFORTUNA. Bunculuka je malo atraktivno penjalište, koje se nalazi u kampu FKK Bunculuka. Uređeno je 6 smjerova bez mogućnosti daljjeg širenja, ali dovoljno atraktivnih za npr. popodnevno penjanje nakon kupanja i opuštanja na plaži. Trenutačno nije u funkciji zbog obnove opreme. Penjalište PORTAFORTUNA se nalazi u barijeri okomitih stijena na ulazu u bašćansku dolinu. Za početak se uređuje 6 smjerova, te se očekuje otvorenje penjališta u svibnju 2008. godine. www.climbinbaska.com

Tenis: Baška je opremljena teniskim terenima.

Tekst preuzet s www.tz-baska.hr

Preporučamo...

Splendido - 25 Years of tradition in bussines

Baska celebrates 110 years of tourism

Baska festival of sport music and domestic lamb

 

Islan Krk event calendar

 

Outdoor brochure PDF

Korisni linkovi

Zadnji članci na blogu

View all posts

We recommend

  Croatia.hr

  TZ Kvarner

  TZ Baska

  Ministarstvo turizma RH

  Signup for Newsletter