Izdvojeno iz ponude

Baška

Opis destinacije

Baška (otok Krk, Hrvatska) je najpoznatije turističko središte na najvećem otoku na Jadranu koji je svojim položajem najbliži tržištu srednje Europe. Svojom kulturnom baštinom i ponudom uopće, definitivno je jedno od najinteresantnijih i najprimamljivijih mjesta na hrvatskom Jadranu i Europi uopće, u što se možete i osobno uvjeriti boravkom u našim apartmanima.

Lokacija

Osnovne informacije: Baška je smještena u pitomoj dolini, u zaljevu, okružena vinogradima, maslinicima, sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otoka Prvića, koji kao da štite sa svih strana jedinstvenu šljunčanu plažu dugu 1800 m, s pješčanim morskim dnom, izuzetno pogodnom za djecu, neplivače i starije osobe za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu, pa već čitav niz godina dobiva “Plavu zastavu” – znak čistoće, ekologije, očuvanja prirode i zadovoljenja visokih međunarodnih standarda zaštite okoliša.

Klima: Obilježja ugodne i blage mediteranske klime ovoga područja su: ugodna proljeća, topla ljeta, blage jeseni i vjetrovite zime. S više od 2500 sunčanih sati godišnje, Baška se ubraja u najsunčanije dijelove Evrope. Temperatura zraka ljeti je 24 °C, a temperatura mora 26 °C.

Flora i fauna: Na toplom mediteranskom suncu, raste 1500 biljnih vrsta, od kojih su gotovo 50 otočni endemi. Prekrasni krajolici prepuni su ljekovitog bilja, pa bašćansku kotlinu čine iznimno zdravim okruženjem, o čemu najbolje svjedoči podatak o dugovječnosti domaćeg stanovništva.Kuš, pelin, majčina dušica, samo su neke od biljaka koje se ovdje mogu naći. Ljubitelji životinjskog svijeta mogu doživjeti autohtone vrste na kopnu ili u moru u svom prirodnom okruženju.

Vjetrovi: Bura puše od kopna prema moru, hladan, suhi i nepredvidiv vjetar. Iako je zimski vjetar, javlja se tijekom cijele godine. Nakon bure možemo očekivati vedro i sunčano vrijeme. Valovi su kratki , vršci im se pretvaraju u morsku pjenu. -Jugo puše od mora na kopno, vlažan, praćen kišom. Javlja se većinom od jeseni do proljeća.Valovi su dugi, lijepi bez šuma i pjene. – Maestral je ugodan vjetar, puše ljeti.

Plaže

Baška obiluje sa tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne kupačima svih uzrasta, a do njih se može doći pješice ili barkom. Ipak, najveća i jedna od najljepših je bašćanska “Vela plaža” koja se nalazi u centru mjesta, okružena mnogobrojnim lokalima, restaurantima, pizzerijama, caffe barovima, hotelima, privatnim apartmanima za smještaj i drugim sadržajima koji čine sastavni dio ponude mjesta. Na plaži je omogućeno iznajmljivanje pedalina, daski za jedrenje, suncobrana, ležaljki i ostalih plažnih rekvizita potrebnih za ugodan odmor. Upravo su plaže potaknule razvoj turizma u Baški i to daleke 1908. godine, kada je službeno otvoreno prvo kupalište na otoku Krku. Danas je namjena plaže ista, kao i u prethodnom stoljeću, ali sada uz sadržaje koji svakom posjetitelju omogućuju siguran i bezbrižan boravak na njoj. Odlukom o plažnom redu, koji je propisala općina Baška, propisuju se način i uvjeti korištenja te održavanja reda na plažama. Tako je zabranjeno: – loženje vatre – bacanje otpadaka – držanje i kupanje kućnih ljubimaca i drugih životinja – plovidba plovila u plažnom prostoru

Plava zastava: “Vela plaža” je prirodna šljunčana plaža, duga 1800 m, može primiti nekoliko tisuća kupača. Posebno je pogodna za djecu i neplivače. Na bašćanskoj “Veloj plaži” vijori se od 1999. godine i europska Plava Zastava koja je i danas zaštiitni znak Baške kao dokaz visoke kakvoće i standarda plaže. Plava zastava za plažu dodijeljena je od europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Fondation for Enviromental Education in Europe- Feee), a simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, čistoću mora i obale, te opremljenost, uređenost plaže uz razrađen sustav gospodarenja tim područjem.

Događanja

CRNA OVCA: je sportsko-kulturno-gastronomska manifestacija, koja se tradicionalno u Baški održava početkom svibnja. Program “Crne ovce” je bogat, raznovrstan i besplatan za sve goste, a cijela manifestacija posvećena je jedinstvenoj bašćanskoj ovci. Program sadržava sportske aktivnosti kao što su jedriličarska regata Corinthia cup u klasi Laser i Optimist, planinarenje po obližnjim poznatim bašćanskim šetnicama, biciklističku utrku, i dr.; kulturni program obuhvaća zanimljiva predavanja na temu mora i svemira, kazališne predstave, nastupe klapa i foklora, te zabavnih grupa; gastronomija je posvećena kušanju bašćanske janjetine pripremljene na bezbroj načina. Za vrijeme manifestacije cijelo mjesto je posebno dekorirano, a za goste se organizira predstavljanje stare bašćanske kuhinje na otvorenom kao i šišanje ovaca.  www.crnaovca.com.hr

RIBARSKI DAN: je tradicionalna manifestacija koja se prvi puta održala 1910. godine u Baški, sa natjecanjem u izvlačenju mreže na plažu. Danas je manifestacija u funkciji turizma, a održava se svake godine početkom kolovoza. Tijekom održavanja Ribarskog dana gostima se nudi obilje foklora i zabave.

SMOTRA FOLKLORA “ZASOPIMO, ZATANCAJMO”: KD ŠOTO iz Baške tradicionalno svake godine organizira u rujnu mjesecu smotru foklora i klapa pod nazivom “Zasopimo, zatancajmo”. Smotra okuplja veći broj foklornih skupina sa područja otoka Krka, ali i ciječle Županije i Hrvatske. Cilj smotre je očuvanje i njegovanje kulturne baštine općine Baška. Gosti imaju prilike vidjeti i upoznati se sa izvornim folklorom i ljepotama kulturne baštine.

Turistička ponuda

Wellness: Mediteranski ugođaj uz esencije mirisnih mediteranskih ulja možete isprobati u wellness centru hotela Corinthia, koji za posjetitelje nude nekoliko različitih programa od rekreacije u fitnessu ili u bazenu, relaksaciju u saunama, jacuzzima, te razne beauty tretmane od klasičnih do istočnjačkih kupki, masaža, aromaterapija, spa sauna, kozmetičkih tretmana za njegu kože i lica.

 • WELLNESS BAŠKA Tel. +385 51 656 825 Fax. +385 51 856 880

www.wellness-baska.info

Turističke atrakcije

Akvarij Baška: pruža vam jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…..) prikazani su u dvadeset akvarija i 20 kubika mora. U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj. Posjetite nas u samom središtu Baške i razgledajte više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa na prostoru od cca 200 četvornih metara. Stjepana Radica 26, 51523

Špilja Biserujka: Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale već preko stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame!)skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od priče, da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali. Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od oko 110m i veličinom svog podzemnog prostora špiljska unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. Temperatura u špilji je u toku čitave godine od 10 do 13 °C, a povremeno procjeđivanje, kapanje sa stropa ili vlaženje u podzemlju je samo iza kišnih razdoblja. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima-od djece do starijih osoba. Zanimljivosti kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka ovom su špiljom dobile još jedan vrijedan detalj, koji se uklapa u druge sadržaje i ponude, te osigurava kako gostima otoka Krka, tako i gostima crikveničke rivijere mogućnosti posjete i obilaska. Biserujka

Aktivni odmor:  Baška za rekreativce raspolaže sportskim terenima. Sportski centar “Zablaće” pruža mogućnosti igranja nogometa, stolnog tenisa, tenisa i mini-golfa. Za ljubitelje mora, mjesto pruža idealne uvjete za podvodne aktivnosti, ali i za skijanje na vodi, jedrenje na dasci, banana lift.

Ronjenje: Jedan od primamljivih sportova vezanih za vodu, odnosno more, je zasigurno ronjenje. Izuzetno čisto i bogato more nudi nezaboravne trenutke ljubiteljima podmorja.

Turističke staze – Šetnice: U okolini Baške, uz obalu mora prevladavaju krševiti krajolici, koji i samim pogledom plijene pažnju. Da bi svi zaljubljenici gorskih visina mogli posebno uživati u šetnji i planinarenju krajolicima i uređene su i markirane turističke staze Baške, kojih ima 19, ukupne dužine preko 80 km. Ima ih jednostavnih, ali i zahtjevnih, teških, tako da svatko može birati stazu prema svojim mogućnostima, želji ili trenutačnom raspoloženju. A kada osvojite neke od vrhova, ostati ćete bez daha, ispred Vas pružiti će se prekrasni vidici. Za sigurnost dobro je imati kartu šetnica, koja sadrži opise i obilje korisnih informacija, te upućuje izletnike na sve ono što ih na putu očekuje. Na kraju šetnice do Vele luke možete se nagraditi ručkom u zalogajnici Vela luka, koja se nalazi na prekrasnoj plaži najljepše uvale u okolici Baške. Sretan put po šetnicama Baške i ne zaboravite fotografski aparat. Čuvajte okoliš i omogućite i drugima što će doći iza Vas da uživaju u prirodnim ljepotama. Interaktivni plan

Penjalište Baška: dio je turističke ponude za aktivni odmor, a njime se mogu baviti sve generacije. Zahvaljujući prirodnim i klimatskim uvjetima u okolici Baške nalaze se visoke stijene, koje su pravi mamac za ljubitelje slobodnog penjanja. U Baški se uređuju dva penjališta BUNCULUKA i PORTAFORTUNA. Bunculuka je malo atraktivno penjalište, koje se nalazi u kampu FKK Bunculuka. Uređeno je 6 smjerova bez mogućnosti daljjeg širenja, ali dovoljno atraktivnih za npr. popodnevno penjanje nakon kupanja i opuštanja na plaži. Trenutačno nije u funkciji zbog obnove opreme. Penjalište PORTAFORTUNA se nalazi u barijeri okomitih stijena na ulazu u bašćansku dolinu. Za početak se uređuje 6 smjerova, te se očekuje otvorenje penjališta u svibnju 2008. godine. www.climbinbaska.com

Tenis: Baška je opremljena teniskim terenima.

Tekst preuzet s www.tz-baska.hr

Preporučamo...

Baska celebrates 110 years of tourism

Splendido - 20 Years of tradition in bussines

Korisni linkovi

Zadnji članci na blogu

View all posts

We recommend

  Croatia.hr

  TZ Kvarner

  TZ Baska

  Ministarstvo turizma RH

  Signup for Newsletter