Izdvojeno iz ponude

Blog

Domaće maslinovo ulje

Kategorija: Preporučujemo
19:51
0 comments

Maslinovo ulje karakterizira ugodna i jedinstvena aroma koja potječe od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih tvari…) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Najveći dio ulja (više od 95%) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65–85%), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije i ujedno najstabilnije (idealno za kulinarstvo).

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća mediteranske prehrane, koja obiluje biljnom hranom i umjerenim količinama namirnica životinjskog podrijetla. Mnogobrojne smjernice pravilne prehrane slične su mediteranskoj prehrani i predstavljaju preduvjet za zdravi način života.

Koštunjičav, svjetlozelen još nedozrio plod sadrži 15-35% ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno sazrele masline tamno-ljubičaste boje. Od 20 kg maslina (prosječan urod jednog stabla) dobije se 3-5 litara ulja, a bitno je da od berbe do prešanja ne prođe više od 2 dana.
Plodovi se zajedno s košticom gnječe u prešama, pri čemu je najbolja metoda hladnog prešanja, odnosno mehaničkog gnječenja bez dodataka otapala i zagrijavanja, jer tako sva prirodna svojstva ostaju nepromijenjena. Maslinovo ulje tako dobiveno naziva se “Extra virgin oil”

Od nekada razvijene poljoprivrede, veliku važnost imaju još samo maslinarstvo i ribarstvo. Kada je tijekom Domovinskog rata početkom devedesetih godina 20. st., izostao turizam, Puntari su se opet vratili maslinarstvu kao važnom izvoru prihoda. Obnovljeni su mnogi desetljećima zapušteni maslinici. Tome je pogodovalo i jačanje sveopće svijesti u Hrvatskoj, ali i svijetu, o kvaliteti i zdravstvenom činbeniku maslinovog ulja, tako da se i po prestanku rata, obnavljanje starih, ali i podizanje novih maslinika nastavilo. U to je vrijeme toš, uljara za preradu maslinovog ulja, u Puntu bio jedini toš na otoku, a danas ih ima nekoliko od čega u Puntu dva. Sve snažnijoj obnovi i razvoju maslinarstva pogodovalo je povećanje potražnje, a što je dovelo do rasta cijena maslinovog ulja. Danas je puntarsko maslinovo ulje poznato i izvan granica države kao iznimno kvalitetno. Ono donosi brojne nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima za kvalitetu maslinovog ulja. U Puntu je osnovan i “Centar za mediteransku poljoprivredu Primorsko – goranske županije”, danas “Centar za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana” te se održavaju brojne “škole” maslinarstva, subvencionirane prodaje sadnica maslina te manifestacije kao što je “Dani maslina“, koja povezuje turizam i maslinarstvo i doprinosi promociji i valorizaciji ove grane poljoprivrede.

Informirajte se kod nas gdje kupiti kvalitetno domaće maslinovo ekstra djevičansko (extra vergine) ulje

Posted by | View Post | View Group

Preporučamo...

Splendido - 25 Years of tradition in bussines

Baska celebrates 110 years of tourism

Baska festival of sport music and domestic lamb

 

Islan Krk event calendar

 

Outdoor brochure PDF

Korisni linkovi

Zadnji članci na blogu

View all posts

We recommend

    Croatia.hr

    TZ Kvarner

    TZ Baska

    Ministarstvo turizma RH

    Signup for Newsletter

RSS kanal

Prijavite se na naš RSS kanal!

Prijavite se na naš RSS kanal i primajte obavijesti o novoobjavljenim člancima i vijestima.